1 Ağustos 2016 Pazartesi

Müzik seçimleriyle etkileyiciliğini artıran 6 reklam filmi

Reklamcılıkla yan dal yapmış biri olarak bu iletişim formunu görünen ve görünmeyen yüzleriyle iyi tanıdığımı söyleyebilirim. Reklamcılığa kapitalizme hizmet eden ve hatta tüketiciyi "manipüle eden" bir sektör olarak bakanlar çoktur ve bu bakış açısında doğruluk payı yok değil. Ama reklam öyle bir dal ki işin içinde sadece satış rakamları ve görüntülenme oranları yok. Özellikle Türkiye'de 80'lerin başında reklamın altın çağını başlatan isimlere bakarsak çoğunun akademi mezunu olduğunu; grafik ve resim gibi bölümler okuduğunu görürüz. Çünkü onlarda herkesin sahip olamadığı başka bir göz daha vardı ve pazarlamayı sanatla buluşturdular. Reklamcılığın aynı zamanda bir sanat olduğunu gösterdiler.

"Reklamcılık sanat mıdır bilim mi?" sorusunu tartışırsak tıpkı derslerdeki gibi süreyi aşarız ve ödevlerde olduğu gibi sayfalarca sürer argümanımız. Fakat uzmanlığımız ne olursa olsun en basitinden tüketiciler olarak aklımızda yer eden, tekrar tekrar izlemek istediğimiz hatta bir film ya da konser izlemişçesine büyülendiğimiz reklamlar olmuştur. Jinglelar dilimize dolanır, kendimizi o kararakterin yerine koyarız. Ve fark etmeden o reklamı yapan markaya yakınlaşmış buluruz kendimizi. İşte reklamın gücü!

Ülkemizde örnekleri hiç yok diyemesek de yurtdışında reklamcılığın bambaşka bir boyuta geldiği konusunda hemfikirizdir. Dev prodüksiyonlar, efektler, kullanılan ünlüler... Hele o bestelenen şarkılar, jinglelar, nasıl akla takılıyor değil mi ustalıkla yapıldıysa? Bir reklamda bulunması gereken, bulunursa tüketiciyi iyice içine çekebilecek öğelerden biri de müziktir. Müzik ağlatır, müzik güldürür. Müzik tüyleri ürpertir, müzik umut verir. Bir reklamın müziğini değiştirip öyle izleyin, etkisi çok farklı olacaktır. 

Benim de aklımda yer eden, arada açıp izlediğim ve özellikle kullanılan şarkılara hayran olduğum birkaç reklam var; sizlerle paylaşmak istiyorum:


1. Prada Candy


Wes Anderson ve Roman Coppola imzalı bir reklam filminden ne beklerseniz daha fazlası var. Bizi bohem Fransa'ya götüren, sevimli ve bir o kadar garip bir aşk üçgenini izleten reklam; Prada'nın Candy adlı parfümü için çekilmiş. Başrolde de bu tatlı parfümün hayat bulmuş hali olarak Candy karakterini canlandıran güzel oyuncu/model Léa Seydoux var. Kullanılan üç şarkı var, üçü de 60'lardan, üçünü de reklamı izledikten sonra indirdim ve durmadan dinliyorum birkaç yıldır: France Gall'den Le temps de la rentrée, Jacques Dutronc'tan Il est cinq heures, Paris s'éveille ve L'Idole. 


2. Levi's: Dangerous Liasions


2007'de çekilmiş olan bu reklamı hatırlayanlar olabilir, ülkemizde de bayağı gösteriliyordu televizyonlarda. BBH London ve yönetmen Richard Ledwidge'in yarattığı reklamda başrolde yine Léa Seydoux var. Genç bir çiftin aşkına tanıklık ediyoruz ama kıyafetleri hep değişiyor. Levi's'ın ortaya çıkışından günümüze kadar yükselişini ve zamansızlığını anlatan reklamda 1900'lerin her tarzına tanıklık ediyoruz. Fondaki şarkı ise Little Annie'nin Strange Love şarkısı ki bence mükemmel bir seçim olmuş.


 3. Miss Dior Cherie


Parfüm ve Fransa ikilisi yine karşımızda. Zaten dikkat ederseniz genelde hep parfüm reklamları kısa film tadında olur. Kadın-erkek ilişkisini en saf, erotik ve göz kamaştırıcı haliyle oynar ünlü yönetmenler tarafından yönetilen ünlü oyuncular. Bu sefer yönetmenimiz Sofia Coppola, başrolde Natalie Portman, fonda da Serge Gainsbourg ve Jane Birkin'in efsane şarkısı Je t'aime... moi non plus var. İnsanın siyah mini elbise giyip pastel renkli mekanlarda elinde balonlar ve çiçeklerle Paris'te dolaşası geliyor. 


4. Dior Eau Sauvage


Dior'un 1966'da çıkardığı klasik ve egzotik erkek parfümü Eau Sauvage'ın bir reklam filmi var ki benim gibi Alain Delon ve Rolling Stones sevenler için çifte ziyafet! İzlenecek filmler listemde olan 1969 tarihli La Piscine filminden Alain Delon'un bulunduğu sahnelerin özenle seçildiği ve Delon'un hem kadınlar hem erkekler tarafından takdir edilen seksapalitesinin ve coolluğunun parfümle özdeşleştirildiği reklamda Rolling Stones'un Sympathy for the Devil parçası çalıyor. Biz de Delon'a ve şeytansı çekiciliğine "Pleased to meet you" diyoruz...


5. John Lewis: Monty the Penguin


İngiliz mağaza zinciri John Lewis'in Noel reklamları her sene merakla beklenir ve genelde tüketiciyi ağlatır, yarışmalarda ödülleri toplar. Aynı şey 2014 yılında da oldu. Küçük bir çocuk, sevimli penguen arkadaşı Monty ile kalpleri fethetti, sosyal medyada çok paylaşıldı. Sonunda da yine çok duygulandırdı, ben de gözyaşı döktüğümü itiraf etmeliyim. Bunda reklam boyunca Tom Odell'in söylediği Beatles/John Lennon şarkısı Real Love çok etkili elbette. Sevgi, aşk ve arkadaşlık duyguları üstüne oynayan reklam insanın içini ısıtıyor, tıpkı yılbaşında olması gerektiği gibi.



6. Pepsi: We Will Rock You


2000'lerin başına gidip biraz nostalji yaparsak bu efsanevi reklamı nasıl unuttuğumuza şaşırabiliriz. Britney Spears, Beyoncé, Pink ve Enrique Iglesias... Hepsi kariyerinin zirvesine giden yolda... Bu reklamda da Eski Roma döneminde bir stadyumda! Queen'in We Will Rock You şarkısını yorumlayarak daha da efsaneleştiren 3 kadın, kral Enrique'yi şaşırtıyor ve sonunda buz gibi Pepsiler içiliyor. Hey gidi günler hey...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder