13 Haziran 2016 Pazartesi

Rock gitaristlerinin kalbini fetheden kadın: Charlotte Martin


Hayranı olduğum müzisyenlerin hayatlarını merak ederim. İzin verdikleri sürece - yani kitaplarda, şarkılarda ve belgesellerde anlattıkları kadarıyla - haklarında bilgiler öğrenmek isterim: duygularını, düşüncelerini, hayran oldukları şeyleri, ailelerini ve tabii ki aşklarını.

Bu yüzden en sevdiğim üç şarkı yazarı/gitaristi, yani Eric Clapton, George Harrison ve Jimmy Page'i araştırırken karşıma Charlotte Martin'in çıkmaması imkansızdı. Bu üç İngiliz sanatçıyla aşk yaşayan ve hayatlarını etkileyen Charlotte, 60'ların sonunda İngiltere'de yaşayan Fransız bir model. O dönemde modellerin en ünlü ve başarılı müzisyenlerle tanışmasının neredeyse sıradan bir şey olması beni imrendirir. İlgi alanları, fotoğrafçılar ve takıldıkları ortamalar dolayısıyla tanıştıkları bu isimlerle çok renkli ve efsanevi bir network oluşturanlar vardır. Bunlardan biri de Charlotte Martin'dir.

Charlotte Martin 1966'da Londra'da Speakeasy Club'da Eric Clapton ile tanışır. Charlotte'ı hayatının en büyük aşklarından biri olarak tanımlayan Eric Clapton, Charlotte'ın klasik Fransız figüründen ve hüzünlü ve aşağı doğru eğimli gözlerinden çok etkilenir. Birlikte yaşamaya başlarlar. Eric, Charlotte'ın modellikten çok film, sanat ve edebiyatla ilgilendiğini ve çok güzel vakit geçirdiklerini söyler. Eric'in o zamanki grubu Cream ile takılmaya başlayan Charlotte, onları bir gece bir kulüpte Avustralyalı görsel tasarımcı Martin Sharp ile tanıştırır: kendisi o gece bir peçeteye efsanevi Cream şarkısı Tales of Brave Ulysses'in sözlerini yazacak ve grubun ikinci albümü Disraeli Gears'in kapağını tasarlayacaktır.


Charlotte, Cream ile

1967 yılında Beatles'ın dünya çapında BBC tarafından canlı olarak yayınlanacak ve Abbey Road stüdyolarında kaydedilecek All You Need Is Love performansına Beatles'ın, özellikle George Harrison'ın yakın arkadaşı olan Eric de davet edilir. Grup üyelerinin sevgilileri, arkadaşları, Mick Jagger, Keith Moon, o zamanın popüler tasarımcı ekibi The Fool gibi simaların arasında Eric ile beraber Charlotte da vardır. George Harrison'ın model eşi Pattie Boyd da elbette oradadır ve Charlotte ile arkadaş olsalar da birkaç sene sonra yaşayacakları aşk dörtgeninden habersizlerdir.

Charlotte, All You Need Is Love performansında

1969 yılında George'un eşi Pattie Boyd'a delicesine aşık olan Eric, Charlotte'tan ayrılır. İronik olarak Charlotte, Pattie ve George'un evinde kalmaya başlar. George ile flörtleşmeye başlarlar, hatta biyografi yazarlarına göre George, All Things Must Pass adlı ilk solo albümündeki Let It Down şarkısını Charlotte'a yazmıştır. Şarkıyı o kadar içli söyler, o kadar masum ve ince sözler yazmıştır ki sanki George, Charlotte ve arkadaşlarıyla bir odada oturuyorsunuz ve George'un aklından geçenleri okuyorsunuz gibi gelir.

Though you sit in another chair, I can feel you here
Looking like I don't care, but I do, I do
Hiding it all behind anything I see
Should someone be looking at me

Ben akustik versiyonunu daha çok severim, daha samimi gelir.



Pattie bu ilişkiden hoşlanmaz doğal olarak ve evi terk eder. Kısa bir süre sonra George ve Charlotte'ın da ilişkisi biter, Charlotte evden gider, George Pattie'yi geri çağırır. Fakat zaten sallantıda olan ilişkilerinin bitişinin başlangıcıdır bu olay. Bir süre sonra Pattie de Eric Clapton ile birlikte olmak için George'u terk edecektir. Ama o başka bir hikaye...

Charlotte bir süre sonra, 9 Ocak 1970'de Royal Albert Hall'da, Led Zeppelin konserindedir. O gün grubun gitaristi Jimmy Page'in doğum günüdür. The Who grubundan Roger Daltrey, ileride evleneceği model Heather Taylor ile konsere gelmiştir ve Charlotte'ı Jimmy Page ile tanıştırırlar. Bu, uzun süreli bir ilişkinin başlangıcı olacaktır. Jimmy Page, hayatına pek çok kadın girse de Charlotte ile birlikte kalmıştır 1980'lerin başına kadar ve bir kızları olmuştur: ileride bir fotoğrafçı olacak olan Scarlet Page. 

Charlotte, Led Zeppelin'in 1973 yapımı filmi The Song Remains the Same filminde gözükür ve grubun Friends şarkısının da ilhamıdır. Jimmy'e göre bir gün tartıştıktan sonra Jimmy balkona çıkar ve birden bütün şarkı belirir zihninde. "Şarkının orijinine bakılırsa adının "Friends" olması ironiktir." der Jimmy.


Charlotte, kızı Scarlet Page ile

Charlotte Martin şu sıralar Fransa'da yaşıyor ve resimle uğraşıyor. Özel hayatı çok bilinmiyor ama zaman zaman kızı Scarlet Page'in fotoğraf sergilerinde, hala görüştüğü belli olan Cream grubunun bir konserinde veya tanıklık ettiği 60'lı yılların çılgın sanat dünyasıyla ilgili bir belgeselde boy gösterebiliyor. Charlotte Martin, gerek koruduğu gizemiyle gerek rock starların bile başını döndüren etkileyiciliğiyle dönemin en çok ilgimi çeken isimlerinden biri. 

Charlotte Martin ile ilgili bilgilere ve resimlere, benim de bu yazıda faydalandığım, Charlotte'a adanmış blog olan http://charlotte-martin.tumblr.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder