3 Ekim 2016 Pazartesi

Dünyanın en mutlu eden şarkısı ve birkaç kişisel favori vol.1

Şarkıların büyülü bir gizemi vardır. Bir insanın başka bir insan üstünde yaratamadığı etkiyi yaratır. Zaman makinesi işlevi görüp bizi ilk aşkımıza, o kasvetli kış gününe ya da bir metro istasyonuna götürebilir; birden ruh hâlimizi değiştirebilir. 

Her şarkı herkeste aynı etkiyi yaratmaz ama bazı şarkılar vardır ki neredeyse bütün dünya benzer duyguları hisseder dinleyince. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde sıkça duyduğumuz ve adı gibi insanları mutlu eden (ve bazılarına da gına getiren) Pharell Williams'ın Happy şarkısı gibi mesela.

Ama University of Missouri'nin yaptığı bir araştırmaya göre, insanları en çok mutlu eden şarkı...dın dın dın: Queen'in Don't Stop Me Now şarkısı.

Katılmıyor olabilirsiniz ama kabul edin ki bir insanın bu şarkıyı dinleyip üzgün ya da sinirli hissetmesi çok düşük ihtimal. "İşte dünyanın en mutlu eden şarkısı" başlıklı habere tıkladığım an içimden geçmişti bu şarkı. Benim de çok sevdiğim bir şarkı. Ne zaman shuffleda denk gelse acayip gaza geldiğim, motive olduğum, hayali mikrofonuma ağzımı oynatıp Freddie Mercury triplerine girdiğim bir şarkı. Araştırmaya bakılırsa yalnız değilim.

Araştırmacılar 50 yıllık zaman dilimi içindeki 126 şarkıyı incelemişler, bunları da 2.000 kişilik İngiliz bir gruba en sevdikleri şarkıları sorup bulmuşlar. Katılımcıların üçte ikisi, Don't Stop Me Now'ın en sevdikleri şarkı olduğunu söyleyince araştırmacılar bu şarkının ritmini, notalarını ve şarkı sözlerini inceleyip bir "mutlu şarkı" formülü çıkarmışlar. Örneğin iyi hissettiren bir şarkının temposu, sıradan pop şarkıların temposundan biraz daha yüksekmiş, tıpkı Don't Stop Me Now'daki gibi. Buna bir de gaza getiren sözler, Freddie'nin olağanüstü vokali ve enerjik piyano, gitar ve davul eklenince bize de şarkıyı dinleyip mutlu olmak düşüyor.

Google'ın 2011'de Freddie Mercury'nin doğum gününü kutlama maksadıyla yaptığı doodleda da bu şarkı kullanılmıştı ve ortaya en efsane doodlelardan biri çıkmıştı. Kaçırdıysanız bu vesileyle buraya bırakayım:



En sevdiğiniz şarkıların sizi en mutlu eden şarkılar olması gerekmez. Bir şarkı size umut verebilir, hüzünlendirebilir, coşturabilir hatta anlam veremediğiniz hisler yaşamanıza sebep olabilir. Bu şarkıları seversiniz. Bu, biraz şarkıların yapılarıyla ilgilidir biraz da kişisel deneyimlerle. Ama sadece belli başlı şarkılar size saf mutluluk hissettirebilir. 

Yani tam anlamıyla mutlu eden; şarkının ilk notasını duyduğunuz anda içinize bir sıcaklık kaplatan, yüzünüze aptal bir gülümseme konduran, dansa davet eden ve eşlik etmeye engel olamadığınız şarkılar. 

Bu araştırma bana, beni en mutlu hissettiren şarkıların ne olduğunu sorgulattı. Meğer ne çok şarkı varmış beni roketle bulutların üstüne çıkaran. Bir liste yaptım. İşte beni en çok mutlu eden şarkılar- göz atın, belki sizin gününüzü de mutlu ederler: 


1. Beatles üçlüsü - I Want to Hold Your Hand, I've Just Seen A Face, Hello, Goodbye


Hemen gözünüzü devirmeyin, öyle bir gruptan bahsediyoruz ki en sevdiğim grup diye demiyorum ama bilimsel olarak da onaylanmış şarkılarının insanları çok mutlu ettiği. Öyle ya, neden şarkıları en bilinen, dinlenen ve sevilen şarkılar arasında? Çünkü insanı mutlu ediyor. İnsanın tekrar tekrar dinleyesi geliyor. Bir şarkı neden dinlenir? Belli duygular hissettirdiği için ve bu duygu hep mutluluk olur genelde. 

Evet favori grubumu kayırdım ve üç şarkıyla birden bu listeye soktum. Bu kadar eleyebildiğime dua edin.

I Want to Hold Your Hand temposu, vokalleri ve teknik olarak anlama mertebesine erişemediğim müzikal yapısı sayesinde beni çok mutlu ediyor. Ed Sullivan Show'da bu şarkıyla milyonların karşısına çıktıklarında neden bu kadar olay oldu sanıyorsunuz? Tamam, çok çekiciler ama şarkı berbat olsaydı asla bu kadar sevilmezlerdi. Baksanıza, seyirci nasıl mutluluktan delirircesine izliyor. Grubun kendisi bile gülümsüyor şarkıyı söylerken. Ben bile ekranın arkasında gülümsüyorum şu anda.


İster Paul McCartney'nin Wings ile söylediği bu performansı izleyin, ister Beatles albümünden dinleyin, ister Across the Universe filmindeki versiyonla coşun; I've Just Seen A Face'i dinleyip mutlu hissetmemenize imkan yok. O kadar şirin bir şarkı yani.


Beatles'ın en eğlenceli şarkılarından Hello, Goodbye. Kendileri bile ne kadar eğleniyor şu su gibi berrak HD kaliteli klipte.

2. For Once In My Life - Stevie Wonder


Bu şarkı bir renk olsaydı pembe olurdu. Monster-in-Law filminin jeneriği sayesinde tanıştığım ve Begin Again filminin çok tatlı bir sahnesinde yer almasıyla bir kez daha gönlümü fetheden şarkı, Stevie Wonder'ın bir şaheseri. Henüz "o" kişiyle tanışmamış olsanız da acının sizi üzmesine yer yer izin veriyorsanız da bu 3 dakikada "mış gibi" yapabilirsiniz, birkaç kere dinledikten sonra gerçek olduğuna inanabilirsiniz bile.


3. The Way You Make Me Feel - Michael Jackson


Michael Jackson'ın annesinin "biraz şöyle neşeli ritmli bir şarkı yapsan" diyerek Michael'a ilham verdiği şarkının rengi ise "dreamy" bir mavi-mor. Tıpkı şarkının klibinde Michael'ın giydiği gömlek gibi. Kız kaçar Michael kovalar temalı kliplerin en güzeli belki de. Kim istemez ki klipteki esas kız Tatiana Thumbzten'ın yerinde olmayı? Şarkıyı ilk duyduğu an insanın dans edesi geliyor. Şarkının her bir notasından çiçekler çıkıyor sanki.


4. Locked Out of Heaven - Bruno Mars


Hiç Bruno Mars'sız bir mutlu şarkı listesi olur mu? Adamın en hüzünlü şarkıları bile mutlu ediyor sanki. Ama benim en çok dinlediğim ve eğlendiğim şarkısı Locked Out of Heaven. Şarkı o kadar neşeli ve "upbeat" ki ilk dinlediğimde "Cause your sex takes me to paradise" sözlerini duyduğumda şaşırmıştım bayağı. Eğlenceli şarkılar içinde seksle ilgili sözler duymaya alışık değiliz ama söyleyen Bruno Mars olunca o, ilişkilerine methiyeler dizeduruyor biz de kendimizi neşeli ritme kaptırıp zıplıyoruz işte.


5. Jumpin' Jack Flash - The Rolling Stones


Üniversite sınavı günü sabah hazırlanırken bu şarkıyı dinliyordum ve aynanın karşısında "But it's aaaalriiight now, in fact it's a gas!" diye şarkı söylüyordum - gaza getiriş seviyesini tahmin edin artık. O zamanlardan beri ne zaman biraz cesarete ve eğlenceye ihtiyacım olsa bu şarkıyı açıyorum ve mutluluk seviyem %1000 artıyor. Klibi izliyorsam daha da iyi. Şarkının bıraktığı etkiyi Mick'in klibin sonundaki dans edişi benden daha iyi anlatabilir sanırım.


6. Take It As It Comes - The Doors


The Doors'un felsefik mi felsefik, saykodelik mi saykodelik şarkısı. Tam bir 1967. Kısa ama öz. Rahat ol, yavaş git, oluruna bırak, hayatı yaşa diyor. Şarkının girişi, yavaşlayıp hızlandığı yerler, Ray Manzarek'in Bach'tan esinlendiği ama kimi Türk hayranlara göre oynak düğün danslarını hatırlatan klavye solosu... Hepsi ayrı gaza getiriyor.


7. Good Vibrations - The Beach Boys


Geçen yazımda da bahsetmiştim. Bu şarkı bir devrim. Gün batımı. Umut. Heyecan. Sözlerin naifliği, armonilerin mükemmel uyumu ve şarkının değişken ritmleri... Ah, bir de o electro-theremin...

Çoğu şarkısında bir tutam hüzün de olsa, Beach Boys sanırım en mutlu şarkıları yazan grupların başında geliyor Beatles'la beraber. Good Vibrations da ben dahil birçok insanı en mutlu eden şarkılardan. Yukarıda bahsettiğim araştırmada da ilk 5'in içinde.


8. I Want You - Bob Dylan


Last.fm'in yalancısıyım, şu ana kadar en çok dinlediğim şarkı açık ara bu. Last.fm hesabı aldığımdan beri, yani yaklaşık 2 yıldır, 193 kez dinlemişim. Keşfettiğimde bir bağımlı gibi loop'a ala ala dinlediğim günleri hatırlıyorum. Dylan'ın en güzel albümü Blonde on Blonde'un en güzel şarkısı bence I Want You. Hatta belki de tüm zamanların en iyi şarkısı. Bilemiyorum, çok dinlediysem bir sebebi olmalı. Bu şarkıda bir şey var.

Dylan yine hikâyesini anlatıyor, nakaratta da açıkça ve basitçe "seni istiyorum" diyor. Yalvarmıyor, emretmiyor; sadece söylüyor. Tempo, büyüleyici piyano ve armonika da ona eşlik ediyor. 

Klip, Dylan'ın hayatından esinlenilen I'm Not There filminden. Heath Ledger ve Charlotte Gainsbourg'lu bir görsel şölen.


Ama bu liste yetmedi. Hiç Türkçe şarkı yok mu seni mutlu eden, diye soracak olursanız... Var tabii, onları da haftaya yazsam nasıl olur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder