31 Ekim 2016 Pazartesi

Tim Burton'ın görsel ve işitsel Cadılar Bayramı şöleni: The Nightmare Before Christmas


Tim Burton'ın efsane filmi The Nightmare Before Christmas ile tanışmam aslında epey geç oldu; ilk kez tam bir sene önce izledim. Cadılar Bayramı arifesine bilerek mi denk getirdim, kesinlikle evet. Elimde marshmellowlu sıcak çikolatamla geçtim filmin karşısına ve yaklaşık 1 saatlik kısa ama çok eğlenceli filmi This Is Halloween diye diye izledim.

Aynısını bu sene de yaptım ve haftasonu aslında bizim bayramımız olmasa da ülkemizde son birkaç yılda popülerleşen Cadılar Bayramı temalı partiler verilirken ben yine sıcak çikolatamı alıp filmi bir kez daha keyifle izledim. Hazır bugün de Cadılar Bayramı'yken bu şirin filmi anayım dedim.

Küçükken okulda İngilizce dersinde British and American Festivities diye bir kitap okumuştuk. "Vahşi kapitalizmin oyunları" deyin isterseniz ama başta Noel ve Cadılar Bayramı olmak üzere o kadar şirin bayramları var ki şu an ülkemizde benzer âdetlerle kutlanıyor olmaları, içlerinde evrensel ve eğlendirici öğeler barındırdıklarını gösteriyor. 

İşte ta o zamanlardan beri Cadılar Bayramı'nın o ürkünçlüğü, eğlenceli kostümleri, hasatı ve bereketi kutluyor olması, şekerleri, oyunları ve tüm gizemlerini çok sevdim. Beni bırakın, tüm dünyada - özellikle Amerika ve İngiltere - insanlar son zamanlarda Cadılar Bayramı için çıldırmış durumda. Cadılar Bayramı'nın ertesi günü aynı filmdeki gibi bir sonraki bayrama 364 kaldığını belirtip gün sayıyorlar, bayram yaklaşınca dans eden iskelet gifleri paylaşıyorlar ve deli gibi yeni makyaj ve kostüm arıyorlar.

The Nightmare Before Christmas'ın baş karakteri, Halloween Town'ın yıldızı Jack Skellington, ya da "Pumpkin King", bu durumla gurur duyardı. Zira onun kasabasında herkes - yani Jack gibi iskeletler, Jack'e aşık Sally gibi bez bebekler, vampirler, cadılar, hayaletler ve daha pek çok ürkünç varlıklar; yıl boyunca Cadılar Bayramı'na hazırlanıyor. Her şeyi olabildiğince korkunç yapmaya çalışıyorlar. Neşeli ve renkli Noel'in tam tersi. Jack, bir gün Christmas Town'ı keşfedince çok hoşuna gidiyor ve kendi kasabasını da Noel'e hazırlanmaya ikna ediyor. Fakat her şey ters gidiyor, çünkü bu doğalarına aykırı. Filmin mesajlarından biri de bu zaten, kendini değiştirmeye çalışmak yerine seni sen yapan özelliklerini öne çıkarmanın gerektiği.



Tim Burton'ın yarattığı ve sonra kendisi gibi başka dark fantasy filmlerine de ilham olacak filmin en önemli özelliklerinden biri, stop motion tekniğiyle çekilmiş olması. Yani tüm karakterler aslında minik birer kukla. Hatta birer değil, tam olarak 227 kukla. Sırf Jack'in farklı yüz ifadelerini yansıtması için bile yaklaşık 400 kafa yapmışlar. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz de filmin evreninin yaratıcısı Tim Burton ile yönetmen Henry Selick'in başında poz verdiği setin ta kendisi! Çok şirin değil mi? İnsan hayretler içinde kalıyor bu film nasıl çekilmiş diye... 



Jack, animasyon filmi crushlarımdan biri. Belki biraz Slenderman fantezisi, biraz ilgiden ve monotonluktan bıkmış, maceracı rockstar havasından. Çok tatlı bir karakter. Biraz egosu yüksek, sabırsız ve kafası karışık ama sonunda doğru yolu buluyor. Bunda kendisine konuşma sesini veren Chris Sarandon'ın ve şarkı sesini veren, ayrıca filmin müziklerinin bestecisi Danny Elfman'ın da çok büyük etkisi var kesinlikle. O kadar iyi oturmuş ki, Jack'in bir hayal ürünü olduğunu düşünmek zor. 

Filmin en sevdiğim final bölümünde Sally ve Jack'in birbirlerine aşklarını itiraf ettikleri şarkıdaki duyguya bakın. Film boyunca tanıklık edemediğimiz Jack'in romantik yönünü görüyoruz. Bazen gerçekten düşünüyorum, film tarihinin en saf ve iç ısıtan romantik sahnelerinin çoğu belki de bu müzikal animasyon filmlerinden çıkıyor, ne dersiniz?



Danny Elfman olmasaydı bu ve bunun gibi pek çok sahne bu kadar büyüleyici olmazdı elbet. Kendisi başta Tim Burton filmleri olmak üzere birçok film ve dizi müziklerinde karşımıza çıkan bir dahi. The Nightmare Before Christmas'ta karakterler nasıl seslendiriliyormuş, Elfman için şarkıları yazma ve yönetme süreci nasıl geçiyormuş, bakın bakalım...



Bu da başka bir Danny Elfman bonusu size: 2014'ün Cadılar Bayramı'nda Nokia Theater'da Elfman, filmin şarkılarını orkestra eşliğinde söylemiş. Hayranlık uyandırıcı... Jack Skellington'ın kostümünü andıran bir takım elbise giymesi de gözden kaçmadı...


Siz de bugünün temasına uyup filmin müziklerini aşağıdan dinleyebilirsiniz. Hatta gaza gelip filmi izleyenlere benden bir avuç dolusu şeker! Bir de unutmadan...Cadılar Bayramınız kutlu olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder