18 Temmuz 2016 Pazartesi

Karanlık günlerde hatırlamamız gereken 6 şarkı sözü

Son günlerde belki de en karanlık, en umutsuz, en kaotik anları yaşadık. Korku ve belirsizliğin birleşiminin en kötü duygu kombinasyonlarından biri olduğuna kanaat getirdik. Hala belirsizlikler, şüpheler ve soru işaretleriyle doluyuz ve geleceğin neler getireceği konusunda fazlasıyla endişeliyiz.

Tarih kendini tekerrür eder lafından bıkmış olsak da doğru çıktığını sıklıkla görüyoruz. Sadece ülkemizde değil bütün dünyada aynı durum geçerli. Böyle zamanlarda en sevdiğim müzisyenlerin, yıllar önce yazsalar da günümüzde hala geçerli olan, klasikleşmiş şarkı sözleri aklıma gelir ve şarkı sözlerinde yakaladıkları evrensellik ve öngörüyü bir de mükemmel melodilerle birleştirmelerine bir kez daha hayran kalırım. Elbette bu çok küçük bir liste, biraz daha düşünmeye ve araştırmaya başlayınca listenin sonu gelmez. Ama izin verin size içinize biraz umut serpecek, düşündürecek ve yalnız olmadığınızı hissettirecek birkaç şarkıyı hatırlatayım.

1. Gimme Shelter - The Rolling Stones


"War, children, it's just a shot away, it's just a shot away
Rape, murder , it's just a shot away, it's just a shot away
...
I tell you love, sister, it's just a kiss away, it's just a kiss away"

Birçok kişi tarafından Rolling Stones'un en iyi şarkısı ilan edilen Gimme Shelter, dünyanın devrimlerle çalkalandığı 1969 yılına ait.  Mick Jagger'ın mükemmel tespitlerine ve tavsiyelerine Merry Clayton güçlü ve duygulu vokaliyle eşlik eder. Bu şarkıyı ne zaman dinlesem "Love, sister, it's just a kiss away" dizelerinin masumiyeti içimi ısıtır ve sevginin aslında ne kadar ulaşılabilir ve kutsal bir şey olduğunu hatırlatır.


2. Revolution - The Beatles


"You say you want a revolution, well you know
We all want to change the world
You tell me that it's evolution, well you know
We all want to change the world

But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out

Don't you know it's gonna be alright"

Sene 1968 olur da Beatles devrimle ilgili bir şarkı yazmaz mı? John Lennon'ın dönemin siyasi protestoları hakkında şüphelerini yansıtan şarkı, bir süre sonra başlayacak solo kariyerinin gidişatının sinyallerini veriyor. Hepimiz dünyayı değiştirmek istiyoruz ama bunu nasıl yapacağımızı iyice düşünmeliyiz. Şiddet yerine..."You better free your mind instead." Şarkı, sonunda bir Beatles optimizmiyle her şeyin iyi olacağını söylüyor ve verdiği mesajların geçerliliği 48 yıl sonra da tazeliğini koruyor.



3. The WASP (Texas Radio and the Big Beat) - The Doors


"I'll tell you this, no eternal reward will forgive us now for wasting the dawn."

1950'li yılların Meksika radyolarından ve Amerikan kültüründen bahseden şarkı, aslında Jim Morrison'ın en güzel sözlerinden birine sahip. Grubun 1971 tarihli son albümü L.A. Woman'da yer alan şarkı, Jim'in bir şiirinden şarkıya dönüştürülmüş. Arada bu dizeyi yakalayıp anlamını sorguladığınızda da Jim Morrison'ın bilgeliğine bir kez daha hayran kalıyorsunuz. "Hiçbir ebedi ödül, bizi şafağı harcadığımız için affetmeyecek." diye kabaca çevirebileceğim sözü bize an'ı yaşamamız ve "öbür dünyaya", cennet/cehenneme güvenip düşüncesizce hayatımızı harcamamamız gerektiğini söylüyor. Her yere asılası, sıklıkla dinlenesi, okunası ve tekrar edilesi!


4. Brothers In Arms - Dire Straits


"There's so many different worlds
So many different suns
And we have just one world
But we live in different ones
...
We're fools to make war
On our brothers in arms"

Falkland Savaşı hakkında yazılan ve 1985 yılında CD'ye basılan ilk şarkı olarak tarihe geçen Brothers In Arms, yazılmış en hüzünlü ve "aşmış" savaş şarkısı olabilir. Sonsuza kadar gidecekmiş gibi gelen gitar sololarını bir kenara bırakın, şarkı mükemmel bir evrensel mesaj veriyor yukarıdaki sözleriyle. Hepimiz büyük bir evrenin parçasıyız, aynı dünyada ama farklı dünyalarda yaşıyoruz, savaşarak en büyük aptallığı yapıyoruz. Askerlere ithaf edilebilecek en güzel şarkılardan...



5. The Times They Are A Changin' - Bob Dylan


"Don't criticize what you can't understand."

Bob Dylan'ı Bob Dylan yapan şarkı desek yeridir. 1964 yılında jenerasyon farkından bahseden ve eski jenerasyona "ya el uzat ya da yoldan çekil" felsefesiyle seslenen Dylan, bu şarkısıyla 60'lı yılların başındaki fırtına öncesi sessizliği bozan müzisyen olmuştur. Şarkının en dikkat çekici sözlerinde ise anlamadığın şeyi eleştirme diyor üstat Dylan ve tanrım, ne kadar doğru diyor! Her durumda geçerliliğini koruyan bir tavsiye. Ön yargıları, tanımadığımız ve anlamadığımız düşünceleri anlamadan eleştirmememiz gerektiğini söylüyor. Bugünlerde en, en, en çok ihtiyacımız olan tavsiyelerden biri de bu değil mi sizce?


6. Masum Değiliz - Sezen Aksu


"İçindeki çocuğa sarıl
Sana insanı anlatır

Eller günahkar, diller günahkar
Bir çağ yangını bu bütün dünya günahkar

Masum değiliz, hiçbirimiz."

Sezen Aksu, Meral Okay ve Uzay Heparı üçlüsünün 1993 yılında yarattığı, yazılmış en güzel Türkçe şarkılardan biri olan Masum Değiliz'e yer vermesem olmazdı! Nakaratta tüyleri ürpermeyen insandan şüphe ederim, sözlerini anlamayan yabancı biri olsa bile. Herkesi birleştirecek nitelikte sözlere ve müziğe sahip şarkı, insan olmaktan utandığımız günlerde daha da manidar oluyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder